بیماری ها

سیاتیک چیست؟

مشکلی به نام درد سیاتیک

سیاتیک چیست Sciatica نام یک عصب در بدن است و عامه مردم برای نام بردن مشکل دردناک شدن این عصب نیز از نام خود این عصب یعنی استفاده می کنند، به عبارتی دیگر سیاتیک به تنهایی به مفهوم یک بیماری نیست بلکه اشاره به دردهای عصب سیاتیک دارد و معمولا در افراد بین سنین ۳۰ تا ۵۰ سالگی بروز پیدا می کند.

یکی از نکات برجسته  در مورد این عصب این است که طولانی ترین عصب در بدن انسان می باشد زیرا از لگن آغاز شده و تا آخر پا ادامه پیدا می کند.این عصب در طول این مسیر طولانی به شاخه های زیادی هم تقسیم می گردد. اعمال هر گونه فشاری بر روی عصب سیاتیک باعث می شود درد در تمام طول این عصب ایجاد شود که شدت آن بسیار متغیر می باشد. این درد می تواند بسیار خفیف باشد یا اینکه حتی به از کار افتادگی منجر شود.

عصب سیاتیک

همانطور که گفتیم درازترین و طولانی ترین عصب نخاعی در بدن انسان عصب سیاتیک می باشد که از  کمر شروع می‌شود و از  لگن و ران‌ها و ساق و پنجه پا عبور می کند. وقتی از اصطلاح سیاتیک نام برده می شود منظور بیان نشانه هایی از درد لگن هنگام راه رفتن ، درد کمر و پا و احساس سوزش در آن است. نشانه های دیگر عبارتند از  بی حسی و احساس ضعف در پشت پا و باسن.

image asset سیاتیک
سیاتیک نام طولانی ترین عصب در بدن انسان است

درمان سیاتیک

درد عصب سیاتیک یا عصب نخاعی جزو دردهایی است که بدون جراحی می توان آن را کنترل کرد و در صورت جواب ندادن روش های غیرجراحی که متنوع نیز هستند اقدام به جراحی می شود. البته اگر سیاتیک با روش های غیر جراحی کنترل و درمان نشود با گذشت چند ماه ممکن است انجام عمل جراحی ضرورت پیدا کند.

علت ایجاد درد در عصب سیاتیک

دلایل زیادی برای این مشکل تاکنون عنوان شده است که عبارتند از فشار بر روی عضله پیریفورمیس (عضله ای در عمق باسن)، نقاط ماشه‌ای در گلوتئال یا عضله سرینی، بیرون زدگی دیسک،درد مربوط به مفاصل فاست (دو طرف ستون فقرات)، تنگ بودن کانال نخاع کمری، بزرگ بودن مفاصل فاست، بارداری(گن بارداری)، بافت اسکار، کشیدگی عضله، تومور نخاعی و عفونت

نشانه های درد در عصب سیاتیک

دردهای این مشکل به گونه ای است که ممکن است خیلی خفیف و در حد سوزش یا سوزن سوزن شدن باشد یا بسیار شدید بوده و فرد را از کار بیندازند. درد عصب نخاعی هنگام بروز به طور معمول فقط در یک طرف بدن احساس می شود. این درد همانطور که پیش از این اشاره شد از کمر به پایین منتشر می شود اما در پاها بسیار شدیدتر از قسمت کمتر احساس می گردد و آزاردهنده تر است.

درد سیاتیک

روش تشخیص درد سیاتیک

معاینه پزشک

بر اساس مشاهده قدرت و عکس العمل عضلات و انجام بعضی حرکات می تواند این بیماری را شناسایی کند.

نوار عصب و عضله

این نوار که با نام الكتروميوگرافي شناخته می شود روشی است تا به وسیله آن میزان سلامتی يك عضله يا عصب آن عضله بررسی گردد.

تصویربرداری

تصویربرداری با روش اشعه ایکس یا با روش ام آر آی یا به وسیله سی تی اسکن وجود این مشکل را اثبات می کند. زیرا تصویر اشعه ایکس می تواند نشان دهد که آیا عصب تحت فشار استخوان اضافی است یا خیر هم چنین تصاویر ام آر آی از بافت های نرم و استخوان ها می تواند بیرون زدگی یا پارگی دیسک را نمایان سازد و سی تی اسکن نیز به پزشکان این کمک را می کند که بتوانند ستون فقرات را به طور کامل بررسی کنند.

راه های درمان درد عصب سیاتیک

روش تشخیص درد سیاتیک

گرم کردن  و  سرد کردن

یکی از بهترین و آسان ترین راه های آرام کردن این نوع دردها گرم کردن و سرد کردن اصولی موضع درد است. استفاده از ماساژور بدن، برای این منظور کیسه‌های گرمایشی و یا سرمایشی وجود دارد که می‌توانند به آرام کردن درد بخصوص در مراحل اولیه کمک کنند.

داروها

داروهای گوناگونی در این زمینه استفاده می شوند که عبارتند از:

داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی(NSAIDs): این داروها با کاهش التهاب عصب درد را کاهش می دهند.

گلوکوکورتیکوئیدها: این داروها در رده داروهای هورمونی استروئیدقرار می گیرند و نحوه استفاده از آن ها به این گونه می باشد که در ستون فقرات تزریق می شوند.

داروهای ضدافسردگی و شل کننده‌های عضلانی: تاثیر این داروها در درمان این مشکلات چشمگیر است، زیرا درد مزمن می‌تواند موجب بروز افسردگی و سفتی عضلات شود.

کمربند طبی و بریس

استفاده از بریس و کمربند طبی ، اگر دچار واریس پا شده اید، جوراب واریس با اعمال فشار مناسب و کمک به محکم بستن کمر به کاهش درد کمک می کند.

شاک ویو

در این روش درمانی، درد به شکل ضربه یا ایمپالس به فیبرهای حسی بدن انسان منتقل می‌گردد و با اعمال فرکانس خاصی از دستگاه به مناطقی که دارای درد می باشد، این فرکانس‌ها بر روی انتقال ایمپالس درد که اختلال را به وجود آورده‌اند فعل‌وانفعالاتی انجام می‌دهد. شاک ویو به صورت چشمگیری ضربه‌های حسی را تا اندازه ای بر عصب وارد می آورد که مغز آن‌ها را به عنوان سیگنال‌های درد تفسیر نکند.

رفع درد سیاتیک

لیزر درمانی سرد

یا لیزر درمانی با لیزرهای کم‌توانیک (LLLT) یک روش درمانی  است که در آن از طول‌موج‌های خاصی از نور برای اثر متقابل گذاشتن روی بافت آسیب‌دیده استفاده شده به ترمیم آن از طریق شروع جهشی” و تسریع فرآیند بهبودی کمک می‌شود. روش لیزر درمانی سرد بیشتر برای بیمارانی استفاده می‌شود و کاربرد دارد که به دنبال یک روش جایگزین غیرتهاجمی و عاری از درد برای کمک به از بین بردن درد حاد یا مزمن و ورم مفصل، عضله، تاندون، غضروف یا بافت‌های نرم دیگر هستند. لیزرهای سرد مورد تائیدسازمان FDA  هستند.

فیزیوتراپی

باعث بهبود دامنه حرکتی بیماران می شود و اگر بر روی عضلات عرضی شکم و گلوتئال یا سرینی تمرکز شود نتیجه بسیار مطلوبی درپی دارد. در فیزیوتراپی باید همچنین نحوه صحیح ایستادن و نشستن و حالت صحیح بدن در حالت برداشتن اجسام آموزش داده شود.

برای شما همراهان مجله آموزشی سایت Hamoon Medical آرزوی سلامتی داریم

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *