پیری و سالمندی

پیری و بیماری های مرتبط با آن

پیری و بیماری های مرتبط با آن ، (Aging)بیماری های مرتبط با سن بیماری ها و شرایطی هستند که با افزایش سن احتمال بروز آن در افراد بیشتر می شود. به این معنی که سن یک عامل خطر قابل توجه است. به گفته دیوید هوگان، متخصص جراحی متخصص زنان و استاد پزشکی در دانشگاه کلگری کانادا، ۱۳ بیماری زیر از رایج ترین بیماری های مربوط به سن است. در این مقاله در مورد پیری و بیماری های آن صحبت می کنیم .

پیری و علائم آن

بیماری های شایع و مرتبط با سن

بیماری قلب و عروقی

یکی از علائم پیری و سن بالا شروع بیماری قلبی می باشد . بیماری قلبی قاتل شماره یک در ایالات متحده و از جمله مهمترین دلایل مرگ در بسیاری از کشورهای دیگر است

شایعترین شکل بیماری شریان کرونر است که شامل تنگی یا انسداد شریان های اصلی تأمین کننده خون از قلب است. انسداد می تواند به مرور زمان، یا به سرعت – مانند پارگی حاد – ایجاد شود و باعث حملات قلبی بالقوه شود. از بیماری های حد دوران پیری یا سالخوردگی می باشد .

بیماری عروق مغزی (سکته مغزی)

در دوران سالخوردگی ،سکته مغزی هنگامی اتفاق می افتد که جریان خون در یک ناحیه از مغز به دلیل اختلال در یکی از رگ های خونی متوقف شود. این بسیار جدی است زیرا سلولهای مغز فاقد اکسیژن در خون خیلی زود شروع به مردن می کنند.

سکته مغزی دو نوع است. شایع ترین آن سکته مغزی ایسکمیک نامیده می شود و به دلیل کمبود جریان خون در مغز ایجاد می شود. لخته خون که مانع رگ یا سکته آمبولی می شود، یکی از انواع سکته مغزی ایسکمیک است. نوع دوم سکته مغزی خونریزی دهنده نامیده می شود و در هنگام پاره شدن رگ خونی و خونریزی در مغز ایجاد می شود .

بسته به محل و شدت انسداد یا پارگی، سکته های مغزی می تواند باعث مرگ یا ناتوانی جدی شود.

فشار خون بالا

فشار خون بالا یکی از بیماری های شایع است.فشار خون نیرویی است که خون هنگام جابجایی قلب به دیواره رگ های شما وارد می کند. هنگام خواب یا در حالت استراحت کمتر است و هنگامی که استرس دارید یا هیجان دارید بیشتر است – اگرچه با افزایش سن و در هنگام سالخوردگی به طور کلی افزایش می یابد.

فشار خون به طور مزمن می تواند مشکلات جدی برای قلب، رگ های خونی، کلیه ها و سایر سیستم های بدن شما ایجاد کند با فشار سنج دیجیتال روزانه فشار خون خود را چک کنید .

سرطان

یکی از بزرگترین عوامل خطر برای بسیاری از انواع سرطان، که در آن سلول های غیر طبیعی غیر قابل کنترل رشد می کنند، سن است.این بیماری یا بالا رفتن سن و در دوران پیری خود را نشان می دهد .

طبق انجمن سرطان آمریكا، ۷۷٪ از همه سرطان ها در افراد بالای ۵۵.۵ سال تشخیص داده می شود. در كانادا، سرطان علت اصلی مرگ و میر زنان و مردان است.

انواع مختلفی از سرطان با افزایش سن از جمله پوست، سرطان پستان، ریه، روده بزرگ، پروستات، مثانه، لنفوم غیر هوچکین و سرطان معده شایع تر است.

دیابت نوع ۲

دیابت نوعی اختلال است که نحوه استفاده بدن از گلوکز یا قند از غذای هضم شده را مختل می کند. دیابت نوع ۱ به طور معمول در افراد زیر ۳۰ سال شروع می شود و باعث می شود بدن آنها انسولین تولید نکند.

دیابت نوع ۲ بسیار شایع تر بعد از ۴۵ سالگی شیوع بیشتری پیدا می کند و شامل مقاومت در برابر انسولین است که باعث می شود بدن گلوکز را به طور نامناسب پردازش کند. برای سنجش آن می توانید از دستگاه تست قند خون استفاده کنید.

هر دو نوع دیابت منجر به سطح قند خون بیش از حد بالا می شود که می تواند منجر به مشکلات جدی مانند حمله قلبی ، سکته مغزی ، آسیب عصبی ، نارسایی کلیه و نابینایی شود.

بر اساس گزارش ها شیوع دیابت نوع ۲ در حال افزایش است، اما به نظر می رسد که این افزایش کند شده است. قبل یا بعد از شروع دیابت، اتخاذ عادات سالم مانند ورزش منظم و داشتن یک رژیم غذایی متعادل می تواند سطح گلوکز خون را در یک حد طبیعی نگه دارد و از کاهش سلامتی جلوگیری کند.

بیماری پارکینسون

این اختلال عصبی پیشرونده به نام پزشک انگلیسی که اولین بار آن را در اوایل دهه ۱۸۰۰ توصیف کرد ، نامیده می شود و باعث لرزش، سفتی و توقف حرکت می شود.

سه چهارم کل موارد بیماری پارکینسون پس از ۶۰ سالگی شروع می شود ، اگرچه سن تنها یک عامل خطر است. مردان بیشتر از زنان به پارکینسون مبتلا می شوند. محققان معتقدند این بیماری به دلیل ترکیبی از ژنتیک و عوامل محیطی از جمله قرار گرفتن در معرض سموم ایجاد می شود.

دمانس

از بین رفتن عملکرد مغز مشخص می شود ، زوال عقل می تواند به صورت از دست دادن حافظه ، تغییرات خلقی ، گیجی ، مشکل در برقراری ارتباط یا قضاوت ضعیف ظاهر شود.

بیماری آلزایمر شایع ترین علت زوال عقل است، اما تعدادی از بیماری های دیگر نیز می توانند باعث آن شوند، از جمله:

  • زوال عقل عروقی (به دلیل اختلال در جریان خون در مغز)
  • زوال عقل بدن لوئی
  • اختلالات Frontotemporal
  • بیماری هانتینگتون
  • بیماری پارکینسون

در حالی که بروز زوال عقل با افزایش سن افزایش می یابد، این یک قسمت طبیعی از روند پیری محسوب نمی شود.

بیماری های دوران پیری

بیماری انسدادی مزمن ریوی (COPD)

بیماری انسدادی مزمن ریوی (COPD) با کاهش جریان هوا به داخل ریه و به دلیل التهاب در مجاری تنفسی ، ضخیم شدن پوشش ریه ها و تولید بیش از حد مخاط در لوله های هوا مشخص می شود.

COPD بیشتر در افراد بالای ۶۵ سال دیده می شود. این بیماری قابل درمان نیست ، اما قابل درمان است و شاید مهمتر از آن ، پیشگیری شود.

علائم شامل:

علت اصلی COPD قرار گرفتن مزمن در معرض تحریک کننده های هوا مانند دود تنباکو (به عنوان یک سیگاری اولیه یا دست دوم) ، آلاینده های شغلی یا آلودگی های صنعتی است. سیگار کشیدن مهمترین عامل خطر همچنان باقی مانده است

آرتروز

آرتروز یک بیماری مفصلی تحلیل برنده و شایع ترین شکل آرتروز است. ۱۵ آرتروز با افزایش سن بیشتر اتفاق می افتد و شیوع آن در خانم ها بیشتر است. ژنتیک ، چاقی( مقاله مرتبط : جراحی چاقی) و آسیب دیدگی مفصلی نیز حساسیت شما را بیشتر می کند

آرتروز که با تورم و درد در مفاصل مشخص می شود ، هنوز قابل درمان نیست ، اما می تواند با داروهای تسکین دهنده درد یا ضد التهاب و همچنین با اصلاح سبک زندگی مانند کاهش وزن ، ورزش و فیزیوتراپی درمان شود.استفاده از تشک مواج در هنگام خواب برای جلوگیری از ایجاد زخم بستر و گرفتگی های عضلانی مناسب است.

پوکی استخوان

پوکی استخوان که به عنوان “بیماری شکننده استخوان” نیز شناخته می شود ، از دست دادن توده استخوان است که منجر به نازک شدن و ضعیف شدن استخوان می شود. با افزایش سن ، به خصوص در زنان قفقازی و آسیایی و همچنین در مناطق شمالی مانند اسکاندیناوی ، که در آن کمبود ویتامین D شایع است ، شیوع بیشتری می یابد. داشتن استئوپنی یا تراکم استخوان پایین نیز یک عامل خطر است.

طبق بنیاد ملی پوکی استخوان آمریکا، تقریبا نیمی از زنان بالای ۵۰ سال به دلیل پوکی استخوان ، ۱۹ و ۲۷ درصد از مردان بالای ۵۰ سال استخوان خواهند شکست. ۲۰ شکستگی استخوان مانند شکستگی لگن یک مشکل جدی برای افراد مسن است بزرگسالان، در نتیجه از دست دادن تحرک ، استقلال ، و در حدود یک چهارم کل موارد، مرگ در عرض یک سال پس از آسیب.

ورزش منظم تحمل وزن، داشتن رژیم غذایی سرشار از کلسیم و ویتامین D و عدم استعمال دخانیات می تواند از پوکی استخوان جلوگیری کند.علاوه بر پوکی استخوان درد های عصبی مانند درد سیاتیک نیز در افراد مسن تا حدودی وجود دارد.

آب مروارید

آب مروارید ابری تدریجی در عدسی چشم شماست که در اثر عوامل مختلفی از جمله سن ، قرار گرفتن در معرض نور ماورا بنفش، سیگار کشیدن و دیابت ایجاد می شود.

طبق موسسه ملی بهداشت ایالات متحده ، نیمی از افراد بالای ۸۰ سال نوعی آب مروارید دارند یا عمل جراحی آب مروارید انجام داده اند. در ابتدا ممکن است متوجه آب مروارید نشوید ، اما با گذشت زمان بینایی می تواند تار شده و بسیار کاهش یابد. برای برداشتن و تعویض لنز ممکن است جراحی آب مروارید توصیه شود. با تشکر از پیشرفت های مدرن ، می توان آن را به صورت سرپایی انجام داد، اغلب در حدود یک ساعت.

تخریب ماکولای وابسته به سن (AMD)

دژنراسیون ماکولای وابسته به سن (AMD) ، یک بیماری شایع در بزرگسالان بالای ۵۰ سال، شایع ترین علت نابینایی در افراد مسن است. با زوال تدریجی ماکولای چشم، توانایی شخص در دیدن اشیا به وضوح در مرکز میدان بینایی خود نیز کاهش می یابد، اگرچه دید محیطی معمولا حفظ می شود.

سن یکی از عوامل خطر است، اما سیگار کشیدن، نژاد (قفقازی ها بیشتر از آفریقایی-آمریکایی ها حساس هستند) و سابقه خانوادگی نیز همین است. اگرچه نقش برخی از عادات زندگی به طور کامل درک نشده است، محققان معتقدند که محدود کردن مصرف دخانیات، ورزش منظم، حفظ فشار خون و سطح کلسترول سالم و رژیم غذایی ضد پیری غنی از سبزیجات و ماهی های رنگارنگ، همه به جلوگیری از AMD کمک می کند.

از دست دادن شنوایی

کاهش شنوایی به دلیل از بین رفتن موهای ریز گوش شما که به پردازش صدا کمک می کنند ، با افزایش سن معمول است. این می تواند به معنای تغییرات ساده در شنوایی نیز باشد ، مانند مشکل در پیگیری مکالمه در یک منطقه پر سر و صدا ، مشکل در تشخیص برخی از حروف صامت (به ویژه در صداهای با صدای بالاتر)، برخی از صداها به نظر می رسد بلندتر از حد معمول، و صدا به نظر می رسد مبهم است.

چندین عامل علاوه بر سن ، مانند قرار گرفتن مزمن در معرض سر و صدای زیاد، سیگار کشیدن و ژنتیک ، می تواند بر خوب شنیدن شما با افزایش سن تأثیر بگذارد. ۲۴ حدود ۲۵٪ از افراد بین ۶۵ تا ۷۴ سال و ۵۰٪ از افراد بیش از ۷۵ سال کاهش شنوایی مرتبط با سن را دارند. ۲۵

تاثیر بیماری در دروان پیری

چگونه در مورد بیماری های مرتبط با سن فکر کنیم

گرچه پیری به خودی خود یک بیماری نیست، اما یک عامل خطر برای این شرایط مختلف است. این بدان معنا نیست که شما به یک بیماری وابسته به سن مبتلا خواهید شد، فقط به این معنی است که با افزایش سن بیشتر احتمال دارد این شرایط را تجربه کنید.

فرآیندهای فیزیولوژیکی مانند التهاب، قرار گرفتن در معرض محیط زیست در معرض آلاینده ها و تشعشعات (مانند اشعه ماورا بنفش از خورشید)، اثرات عوامل سبک زندگی مانند سیگار کشیدن، رژیم غذایی و سطح تناسب اندام، و همچنین سایش و پارگی ساده، همه می توانند سرعت کاهش در انواع مختلف را تسریع کنند. بسیاری از پروژه های تحقیقاتی در سراسر جهان در حال انجام هستند تا تأثیر سن بر بدن انسان را تعیین کنند، تا مشخص کنند کدام شرایط نتیجه اجتناب ناپذیر پیر شدن است و می توان از آنها پیشگیری کرد.

در مجله آموزشی سایت هامون مدیکال مقاله های مختلفی را درباره سلامتی و چگونگی پیشگیری از بیماری های مختلف می توانید مطالعه کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *