بارداری و زايمان, واریس و لنف ادم

واریس بارداری

واریس بارداری ،بسیاری از زنان ممکن است در طول بارداری دچار عارضه گشاد شدن و تورم رگ ها شوند که به آن واریس می گویند. البته واریس منحصر به دوران بارداری و فقط زنان نیست، اما بارداری یکی از عوامل ایجاد و تشدید آن است.

با واریس اینجا بیشتر آشنا شوید

واریس بارداری چگونه به وجود می آید؟

واریس بارداری

نزدیک به  نیمی از زنان در دوران بارداری، تجربه ظاهر شدن رگ‌های سطحی و گشاد شدن و بزرگ شدن رگ‌ها در پاها و اندام‌های پایینی خود را خواهند داشت.

رگ‌های سطحی همان طور که از  اسم آن می توان حدس زد، رگ‌هایی نزدیک به سطح پوست هستند. رگ‌های سطحی پاها دریچه‌های یک طرفه‌ای دارند که کمک می کند خون بر جاذبه زمین غلبه کند و از سمت پاها به قلب باز گردد.

هنگامی بارداری(گن بارداری)، عوامل فیزیولوژیکی همچون رشد رحم در شکم، فشاری در جریان خون و البته به سمت پایین در رگ‌ها ایجاد می‌کند که باعث بزرگ شدن آن رگ‌ها و برجسته و نمایان شدن آن‌ها می‌شود.

البته عامل ناراحت کننده این بیماری، به نمایان شدن این رگ‌ها محدود نمی شود، بلکه واریس دربرخی موارد به شدت دردناک و همراه با تورم و قرمز شدن پوست است.

خطرات رگ‌های واریسی برای سلامتی خیلی جدی نیست، اما می تواند باعث شود که زنان باردار بر روی آن ها تمرکز منفی کنند که در نتیجه شادی و نشاطی که لازم است در طول دوران بارداری برای سلامت هرچه بیشتر خود و جنین داشته باشند کاهش یابد.

عوامل ایجاد واریس بارداری

همانطور که ذکر شد، واریس(مقاله مرتبط : درمان های غیر تهاجمی واریس )منحصر به دوران بارداری نیست، اما بارداری می‌تواند یکی از زمینه های ایجاد و تشدید آن باشد، زیرا:

در طول دوران بارداری، خون در بدن زن باردار تا ۲۰ درصد افزایش می‌یابد، در حالی که تعداد رگ‌ها ثابت و بدون افزایش است. این بدین معناست که سیستم عروقی بدن باید بیشتر فعالیت کند تا این حجم از خون اضافه را منتقل کند.

علاوه بر افزایش میزان خون، در طول بارداری میزان هورمون پروژسترون و هورمون‌هایی که باعث شل شدن رباط‌ها در لگن و صاف شدن سلول‌های عضلانی موجود در دیواره رگ‌ها می‌شود افزایش می یابد.

 تغییرات یاد شده باعث می شود در دوران بارداری جریان خون به سمت بالای بدن سخت‌تر شود و چرخه ای معیوب در بدن ایجاد شود.

نشانه های واریس بارداری

واریس به غیر از عوامل ظاهری یاد شده ( نمایان شدن رگ ها و تورم و قرمزی پوست) نشانه های دیگری به شرح زیر دارد:

خارش درد مبهم، سنگینی یا ناراحتی گرفتگی عضلات مخصوصا در طول شب سوزش پاها یا لرزش آن ورم کردن پاها و مچ پاها همچنین اگر رگ های واریسی در واژن وجود داشته باشد باعث حساس و دردناک شدن آن می شود.

عواملی که احتمال ابتلا به واریس بارداری را زیاد می کند

ژنتیک : اگر سایر اعضای خانواده شخص در دوران بارداری دچار این عارضه شده باشند خطر ابتلا بیشتر است.

سابقه قبلی : اگر در بارداری های گذشته شخص رگ‌های واریسی(انواع جوراب واریس) داشته‌ باشد، احتمال بروز دوباره آن وجود دارد.

وزن شخص: اگر شاخص توده بدنی (BMI) فرد بالا باشد، احتمال ابتلا به واریس در طول دوران بارداری بیشتر است.

وضعیت قرار گرفتن فرد: ایستادن و نشستن طولانی مدت می تواند احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش دهد.

درمان واریس بارداری

درمان های پیشگیرانه و سبک

مانند قدم زدن روزانه و بالا بردن پاها در پایان روز و کاهش زمان ایستادن یا نشستن طولانی مدت

ورزش

انجام ورزش‌هایی مانند پیاده‌روی و شنا که به بهبود گردش خون در واریس بارداری کمک می‌کند در درمان موثر است.

استفاده از جوراب های مخصوص

جوراب واریس یک روش درمانی محبوب و تاثیرگذار است و استفاده از آن هیچ گونه عوارض جانبی ندارد. این جوراب ها که در زیر لباس پوشیده می‌شوند باعث ایجاد فشاری رو به بالا در رگ‌ها و حرکت خون از پاها به قلب می شود.

این جوراب‌ها در اندازه، سطح قدرت، و استایل‌های مختلف از زانو به پایین و از ران به پایین وجود دارند.

برای شما همراهان مجله آموزشی سایت Hamoon Medical آرزوی سلامتی داریم

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *