مشکلات پوست

اسکار (Scar) چیست؟

اسکار پوست با مساحت متوسط ۲ متر مربع یکی از بزرگترین اعضای بدن انسان است. وظیفه این سطح مراقبت و حفاظت از اعضای درون بدن از محیط بیرون است. این سطح ممکن است به دلایلی مانند برخورد به اشیا برنده یا جراحی آسیب ببیند یا زخم شود. در این هنگام سیستم ایمنی بدن به صورت طبیعی محل زخم را ترمیم می کند که بسته به عمیق یا سطحی بودن زخم متفاوت است. در صورتی که زخم سطحی باشد.

پس از ترمیم ما شاهد پوستی جدید هستیم اما اگر این زخم عمیق باشد، لایه ضخیم تری ایجاد می شود که در اصطلاح پزشکی به آن اِسکار (scar) می گویند. البته ایجاد اسکار  امری طبیعی است و علت آن تولید (Collagen) است. کلاژن نوعی پروتئین می باشد که در محیط خارج سلول ها وجود دارد.

اِسکار ظاهری ناخوشایند دارد و در ابتدا رنگ آن صورتی است که با گذشت زمان رنگ آن از رنگ اصلی پوست تیره تر یا روشن تر می شود. اسکار ممکن است مسطح یا برآمده (اسکار کلوئید) باشد.

انواع اسکار

اسکار

با بهبود زخم ها، بافت زخم شکل می گیرد. یک اسکار ممکن است در ابتدا قرمز و ضخیم به نظر برسد ، و سپس به تدریج محو شود. بسیاری از جای زخم ها که به طور فعال در سه ماه بهبود می یابند ممکن است در صورت اختصاص زمان بیشتری بهبود یابد. این نوع زخم ها دردناک نیستند. بر روی پوست صورت نیز اسکار آکنه که همان جای جوش است به وجود می آید.برای درمان اسکار آکنه راه هایی وجود دارد که ممکن است تا حدودی موثر باشد.

اسکار هایپرتروپیک

هنگامی که مقادیر بیش از حد کلاژن در محل آسیب ایجاد شود، این نوع اسکار شکل می گیرد. این زخم ها به طور معمول قرمز و بزرگ شده و ممکن است خارش یا دردناک باشند. در حالی که زخم هایپرتروپیک از مرز زخم خارج نمی شود، ممکن است طی چند ماه اول ضخیم تر شود.

اسکارهای کلوئیدی

کلوئیدها نتایج بافت فیبری هستند که از تولید بیش از حد کلاژن در هنگام بهبود زخم بوجود می آیند.آنها به عنوان گره های قرمز و مایل به قرمز در محل آسیب دیده به نظر می رسند و ممکن است دردناک یا خارش باشند.

کلوئیدها فراتر از مرزهای اصلی زخم گسترش می یابند. به نظر می رسد افرادی که پوست تیره دارند (رنگدانه بیشتری) مستعد تشکیل کلوئیدها هستند.در حالی که کلوئیدها می توانند در هر مکانی از بدن شما ایجاد شوند ، اغلب در مناطق کم چربی مانند صورت ، گردن، گوش ، قفسه سینه یا شانه ها ایجاد می شوند.

اسکارهای انقباضی

این نوع اسکار حرکت ناشی از پوست و بافت زیرین را که در حین بهبود جمع می شوند ، محدود می کند. آنها می توانند در صورت وجود مقدار زیادی از بین رفتن بافت مانند بعد از سوختگی ایجاد شوند. انقباضات همچنین می توانند در جایی ایجاد شوند که زخم از مفصل عبور کند و حرکت انگشتان دست ، آرنج ، زانوها یا گردن را محدود کند.

درمان اسکار

با روش های مختلف می توان اسکار را درمان یا از بروز آن جلوگیری کرد. روش های درمان خانگی اسکار را می توانید انجام دهید.مهم ترین راه های پیشگیری و درمان اسکار عبارتند از:

شستشو و نظافت پوست

مرطوب نگه داشتن پوست

محافظت اسکار از  نور آفتاب

ماساژ زخم

پرهیز از دخانیات و الکل

استفاده از کرم ترمیم زخم اسکار استاتیک

استفاده از نوار سیلیکونی ترمیم جای زخم پس از جراحی

تزریق استروئید (تزریق کورتیزون) داخل بافت اسکار

درم ابریژن (Derm Abrasion) یا تراشیدن پوست

پیوند پوست

لیزر درمانی

لایه برداری شیمیایی

استفاده از کرم اسکار استاتیک و کاربرد های آن بر روی جای زخم بسیار موثر است.

ترمیم اسکار با جراحی

دراین روشش جراح می تواند با تغییر اندازه، عمق و یا رنگ، ظاهر اسکار را بهبود بخشد. ترمیم اسکار معمولا علایم ظاهری را کاهش می دهد. از آنجا که هر جای زخم متفاوت است، هر کدام نیاز به یک رویکرد جراحی متفاوت دارند.

با توجه به توانایی کشش و ارتجاع  پوست با زمان، تجدید نظر در جراحی زخم، روشی است برای از بین بردن جای زخم و بازگشت مجدد به حالت طبیعی پوست با نشانه های کمتری ازاسکار. عمل جراحی برداشتن و ترمیم جای زخم برای اصلاح  زخم های پهن یا طولانی، یا زخم هایی که در مکان های برجسته قرار دارند و یا طبق شکل یا الگوی خاصی بهبود یافته اند مناسب است.

روش انجام این عمل به این صورت است که جای زخم های گسترده اغلب بریده و بسته می شود و در نتیجه اسکار نازک تری ایجاد می شود و جای زخم های طولانی کوتاه تر می شود. به جای استفاده از برش های مستقیم، پزشک ممکن است از خطوط برش نامنظم یا مبهم استفاده کند، که یک اسکار خط شکسته را تشکیل می دهد که تشخیص آن بسیار مشکل تر است.

بعضی اوقات، جهت زخم قابل تغییر است به گونه ای که تمام یا بخشی از جای زخم که از یک چین و چروک طبیعی یا خط عبور می کند ، در چین و چروک فرو می رود و باعث می شود تا کمتر مورد توجه قرار گیرد. این روش همچنین می تواند برای جابجایی جای زخم ها به مکان های مطلوب تر مانند مویی یا یک اتصال طبیعی (مثلا جایی که بینی با گونه ملاقات می کند) استفاده شود.

برای شما همراهان مجله آموزشی سایت Hamoon Medical آرزوی سلامتی و شادی داریم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *